Decals

Op deze pagina kunt u lezen hoe je het beste decals op je miniatuur plakt.

Benodigdheden:

Eventueel:

Stap 1:

Knip je decals uit. Maak liever ronde hoeken als rechte hoeken. Ronde hoeken vallen na het plakken minder op, en je hebt minder kans dat je puntjes omhoog gaan staan.

Stap 2:

Mik een uitgeknipte decal in het water. In tussentijd kun je op je model even een natte plaats maken met water waar je decal komt. Vandaar een handdoek onder je model voor het morsen. Na een 10 seconden (voor een grote decal langer) zul je zien dat de kleur van het schutpapier achter de decal weer een egale kleur heeft. Nu kun je je decal compleet met shutvel uit het water halen. Als je hem te lang laat liggen in het water ligt de decal van het vel af. Dit plakt niet makkelijk.

Stap 3:

Plaats de decal met schutfolie er nog onder grofweg op zijn plaats. Plaats een vinger op de decal en trek met je andere hand het schutfolie rustig er onder vandaan.

Stap 4:

Nu kun je eventueel nog verschuiven tot alles op zijn plaats ligt. Nu dep en wrijf je voorzichtig met een keukenpapiertje of tisseu het water onder de decal vandaan. Als de decal niet meer op zijn plaats ligt kun je eventueel met een wattenstaafje of een kwastje water onder de decal latten lopen en opnieuw beginnen.

Stap 5:

Voor rondingen ed kun je eventueel een haarfohn en een wattenstaafje gebruiken om de decal erin te duwen. Er zijn betere alternatieven die bespreken we zo.

Stap 6:

Tevreden na een dag drogen? Dan kun je nu je model aflakken voor bescherming en behoud voor je decals. Gebruik blanke lak op WATERBASIS anders heb je alles voor niets gedaan als je pech hebt.

Dit waren de basis regels voor het plaatsen van decals. Echter er zijn nog een paar stappen voor gevorderden. Namelijk aan de gang met decal toevoegingen zoals Micro set en Micro Sol. Dit zijn de bekendste varianten maar er zijn legio andere fabrikanten die deze producten uit brengen onder andere namen.

Wat is micro set?

Micro Set is een zeer veelzijdige decal setting oplossing welk verschillende dingen doet om het resultaat met grote stappen te verbeteren. De vloeistof moet worden aangebracht op het model waar je de decal van de achterkant af gaat schuiven. Het bereidt het oppervlak voor met het doel de olieën in de nieuwe verf te beinvloeden zodat de kleeftkracht van de decal wordt vergroot en bovendien langer meegaat. Micro Set maakt de decal ook zachter tijdens het aanbrengen zo dat het zich beter aanpast aan de vorm van het oppervlak. Ook zorgt de grotere kleefkracht er voor dat er geen kleine luchtbelletjes ophopen onder de decal en lijkt het alsof de decal er op geverfd is waar normaal gesproken de transperante randjes zichtbaar blijven!

Om Micro Set aan te brengen moet je een zachte kwast gebruiken op de plaats waar de decal zal komen. Schuif de decal op zijn plaats. Dep voorzichtig met bijvoorbeeld een papieren zakdoek en laat het drogen. Na één dag is het klaar om een beschermingslaag aan te brengen.

Wat is micro sol?

Micro Sol setting oplossing is ideaal voor het gebruik van decals op moeilijke, onregelmatige oppervlakken. Het doorweekt de decal helemaal zodat het in de moeilijke hoekjes druipt zonder beschadigingen. Vanaf nu kan je decals plaatsen op de meest onmogelijke plekken omdat Mico Sol de decal als het ware deel laat uitmaken van de onderliggende verf of lak!

Om deze reden moet je het kortstondig aanbrengen (niet langer dan een paar seconde) en een tijdje laten staan. Raak de decal niet aan totdat het helemaal droog is omdat de decal erg zacht wordt en makkelijk beschadigd.

Breng voor het beste resultaat de vloeistof eerst aan op het stofvrije oppervlak. Breng de decal aan en kwast met zo min mogelijk streken (op het punt wanneer de decal niet meer makkelijk verschuift) met een plat penseeltje een laag Micro Sol op de decal. Laat het drogen. Meestal volstaat één behandeling, maar zo nodig kan je het herhalen tot het gewenste effect is bereikt.

Deze 2 producten zijn zowel apart als in combinatie te gebruiken. Ik gebruik zelf alleen Micro Set.

In alle gevallen is het aan te raden om je decals af te werken met blanke lak op waterbasis. Dit voorkomt uitdrogen, loslaten, beschadigen of vergelen cq. verkleuren.

© bij:

Arjan Westerlaken www.wesje.nl/
Driek de Graaffwww.DDGmodel.nl

note: Dit is slechts een algemene handleiding je bent en blijft zelf verantwoordelijk wat je doet